Perkembangan Ilmu Nahu

Hari ini aku nak kongsikan bersama dengan para pembaca satu tajuk yang boleh dikira penting… Iaitulah faktor-faktor yang menyebabkan berlakunya pembukuan Ilmu Nahu seterusnya menjadi titik tolak kepada perkembangan Ilmu Nahu itu sendiri.. Maybe korang pun dah sedia maklum, maklumlah di luar sana ada ramai yang merupakan pakar-pakar yang hebat berkenaan dengan Ilmu Nahu nih….. Tapi takpelah, mungkin ada sesuatu yang boleh kita kongsikan bersama k….

Senang cite,dipendekan kisah, faktor-faktornya ialah :

  • Perluasan jajahan takluk empayar Islam dan juga perkembangan agama Islam itu sendiri, Islam mula tersebar dan mulai diterima oleh orang-orang arab dan juga mereka yang bukan berketurunan arab. Bagi yang  berbangsa arab, masalah problem mulai timbul apabila mereka mempunyai lahjah-lahjah mereka yang tersendiri, senang cite macam orang terengganu dan kelantan lah ( sori, contoh je… jangan maree… walaupun mereka bertutur menggunakan bahasa malaysia, tapi mereka bertutur dengan lahjah mereka sendiri)
  • Diantara lahjah-lahjah yang terdapat di dalam bahasa arab (slang.. maaf kalau salah eja)
    • Lahjah Mesriah ( Mesir)
    • Lahjah Syam
      • Lahjah Syria
      • Lahjah Lubnan
      • Lahjah Jordan
      • Lahjah Palestin
    • Lahjah Yaman (merangkumi bahagian-bahagian selatan saudi dan sebelah barat Oman
    • Lahjah Khalij (merangkumi timur Saudi, Kuwait, Qatar dan juga Bahrain)
    • Lahjah Oman
    • Lahjah Warsh
    • Lahjah Hafs
    • Lahjah Jazair
    • Lahjah Maghrib
    • Lahjah Tunis
    • Lahjah Libya
    • Lahjah Iraq
      • Lahjah Baghdad
      • Lahjah Basrah
      • Lahjah Maslawiah
    • Lahjah Sudan
    • Lahjah Mauritania
    • Lahjah Bahrain
    • Lahjah Saudiah
      • Lahjah Hijaz
      • Lahjah Qusaimiyyah
      • Lahjah Najd
      • Lahjah Badwi Najd
  • Bagi yang berbangsa selain arab, masalah mulai timbul apabila mereka menggunakan bahasa arab sebagai bahasa pertuturan.. Al maklumlah, bukan orang arab… Kita pun huru hara jugak bila nak bercakap bahasa arab nih.. Haahahahaha…. termasuklah aku jugak… Maybe boleh tahan sikit le daripada korang yang tak reti langsung nak speaking arab… wakakakaka… gurau je beb…

bersambung……

والله أعلم بالصواب

About these ads

Leave a comment

Filed under Ilmu Nahu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s